Onko herkuttelu sallittua?

Näin viikonlopun kunniaksi, päätin kirjoittaa aiheesta, jota varmasti monet painoaan tarkkailevat henkilöt ajoittain pohtivat. Kyse on tietenkin herkuttelusta, ja siitä onko herkuille tilaa ruokavaliossa, mikäli halutaan pysyä timmissä kunnossa. Ja nyt en puhu raakakakuista tai banaanipannareista, vaan ihan oikeista herkuista, kuten suklaasta, jäätelöstä, sipseistä ja niin edelleen.

image

Real deal..

Vastaus otsikon kysymykseen on ehdottomasti kyllä. Ihminen, joka tahtoo pitää painonsa kurissa, ja syö pääsääntöisesti terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, voi syödä ajoittain myös herkkuja. Entä voiko dieetillä herkutella? Vastaus on edelleen kyllä. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta sitä se ei ole. Herkuilla saa tuotettua itselleen nopeasti mielihyvää, ja mielestäni tämän tulisi olla sallittua kaikissa elämäntilanteissa. Tarkemmin ajateltuna, monet muistotkin saattavat linkittyä positiiviseksi juurikin jonkun hyvän ruoan tai makean kautta, tuoden näin ollen tietynlaista turvallisuuden tunnetta. Eli jos olet vaikka lapsena syönyt pullaa isoäidin kahvipöydässä, muisto on onnellinen juurikin sen pullan takia. Tai jos mökkireissulla muistat aina saaneesi lähikioskita jäätelön, ei kokemus ole sama ilman sitä jäätelöä. En tiedä osaanko selittää tarpeeksi hyvin mitä haen takaa, mutta joka tapauksessa, olen sitä mieltä että tietyt tilanteet vaan kaipaavat tätä mielihyvän tuottajaa, ollakseen kokonaisia.

IMG_2646

Kummitytön synttäreillä maistui muffinssit! 

Sitten on tietysti asian (ainakin omasta mielestäni) ikävä kääntöpuoli, eli kohtuus. Täytyisi tehdä päätös siitä, missä tilanteissa herkut tosiaan ovat sallittuja. Pyrin olemaan ruokavalion suhteen rento, mutta selvää on että karkit ja suklaa eivät missään nimessä kuulu jokapäiväiseen elämään. Asia on kuitenkin todella yksilöllinen, ja herkuttelua on monenlaista. Henkilö, joka syö kerrallaan viisi irtokarkkia, voi hyvinkin näin tehdä vaikka useamman kerran viikossa. Puolestaan henkilö (esim. minä), joka herkutellessaan huitaisee suklaalevyn ja sipsipussin kerralla, voi pohtia kannattaako näin tehdä edes joka viikko, mikäli mielii pysyä hoikkana. Myös muulla ruokavaliolla on merkitystä, eli jos päivittäinen kalorinsaanti hipoo jo omaa kulutusta, nämä ylimääräiset herkut saattavat helposti nostaa kalorit huimiin lukemiin. Näin ollen, on hankala antaa mitään suoraviivaista ohjetta siihen, mikä on sallittua ja mikä ei.

image

Kesän ekat jädet Helsingin Jäätelötehtaalta

Voin kuitenkin omalla kohdallani sanoa, että dieetillä ollessani, herkuttelen noin kerran viikossa tai kahdessa. Omalla kohdallani toimii, kun päätän jonkun tietyn päivän, jolloin saan nauttia esim. leffaherkuista tai käydä ulkona syömässä. Usein tuon päivän jälkeen, painoni on jopa pudonnut. Mikäli taas olen “offilla”, herkuttelen suurinpiirtein yhtä usein, mutta voin olla hieman spontaanimpi. Periaatteessa en kannata “herkkupäivä” -ajattelua, koska silloin saattaa käydä niin että yhden päivän aikana turmellaan koko viikon edistys. Liittäisin siis herkuttelun mielummin yksittäisiin hetkiin ja tilanteisiin, ennemmin kuin johonkin tiettyyn viikonpäivään, jota odotetaan kuin kuuta nousevaa.

image

Tämän oivallettuani, olen saanut syödä herkkuja hyvällä omalla tunnolla, sekä iloita jatkuvasti kehittyvästä ja toimivasta kehostani. Ja tietysti nauttia elämästä!

Huomenna taas nähdään tyttöjen kanssa tanssitreenien merkeissä, ihan mahtavaa! Minulla on lähtö Kouvolaan jo 6.45, joten toivottavasti tänään tulisi uni ajoissa. Jäi tosi hyvä fiilis meidän keskiviikkona vetämästä treenistä, ollaan kyllä loistava ryhmä.

image

Ihanaa lauantaita kaikille!

-Nicole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s