Kuinka välttää lomakilot?

Noniin, tänään olisi edessä kesän ensimmäinen lomapäivä, ja olen aika täpinöissä! Mitään kovin erikoisia suunnitelmia ei tähän kahteen viikkoon mahdu, mutta aivan varmasti tulee tehtyä kaikkea hauskaa. Odotan innolla erityisesti lomatreenaamista, sillä puhtia riittää ihan eri tavalla kun rättiväsyneenä työpäivien jälkeen. Tänään ajattelinkin mennä vielä aamupäivällä salille, ennen kuin suuntaamme Jyväskylään juhannuksen viettoon.

Yleisesti ottaen tasapaino terveellisen elämäntyylin ja rennon lomailun välillä saattaa helposti järkkyä, kun kesästä halutaan nauttia täysillä. Kylmiä juomia on mukava siemailla terassilla päivää paistatellen, ja kauppareissun jälkeen täytyy ainakin se yksi Magnum -puikko olla matkaeväänä. Sitten pistetään juustopekonimakkarat ja chicken wingsit grilliin tirisemään, jonka jälkeen muurikalla paistetaan lettuja. Illan kylmetessä on mukava siirtyä sisätiloihin napostelemaan karkkia ja sipsiä.

Ylempänä esitetty mielikuva on tarkoituksella kärjistetty, sillä haluan tuoda ilmi, kuinka nämä kesäkilot hiipivätkin yllättävän helposti, kun arki unohtuu kokonaan. En suinkaan usko että kaikki toimisivat näin, enkä myöskään sano että näin toimiminen olisi jollain tavalla väärin. Kuitenkin, mikäli toivoisi pysyä sutjakassa kunnossa läpi vuoden, kannattaa myös kesällä tehdä tietoisia, hyviä valintoja. Seuraavaksi listaan hieman vinkkejä, joita noudattamalla aion ainakin itse välttää makkaroiden siirymisen vyötärölle.

 

image

 

  1. Grillaa kevyemmin. Grillaus kuuluu olennaisesti kesään, eikä tästä tarvitse kenenkään jäädä paitsi pysyäkseen hoikkana. Kuitenkin sillä, mitä grillataan on suuri merkitys. Varaa siis itsellesi reilusti kasviksia, kuten maissia, paprikaa, kesäkurpitsaa ja vaikkapa munakoisoa, jotka voit pistää tirisemään. Pyri täyttämään suuri osa lautasesta näillä. Kevyempiä grillattavia edustaa myös vähärasvainen kana tai vaikka halloumjuusto. Mielikuvitusta saa käyttää, grillattuna kaikesta tulee hyvää!
  2. Kaikkea kohtuudella. Itselleen kannattaa sallia sopivissa määrin myös perinteisempiä herkkuja. Kun mikään ei ole kiellettyä, ei tarvitse potea annoskateutta kanssagrillaajien kanssa. Tärkeää on kuitenkin kuulostella itseään. Epäterveellisempiä juttuja voi maistella, mutta ei mättää kaksin käsin.
  3. Muista jumppa. Jos mökillä tulee vietettyä monta päivää peräkkäin, kannattaa reissuun edottomasti sisällyttää joitakin hauskoja aktiviteetteja. Näitä ovat mm. uinti, sulkapallo, jalkapallo.. Lisäksi kuntopiirin muodossa on helppo tehdä vaikkapa vatsoja, kyykkyjä, punnerruksia sekä burpeeta, jotta lihaksetkin pääsevät kunnolla töihin. Rento mökkijumppa voikin kestää vain 15 minuuttia.
  4. Terveelliset välipalat. Vaikka koulu tai työt eivät ole rytmittämässä arkea, tulisi säännöllisistä ateriaväleistä pitää kiinni. Kun alkaa hiukoa, kannattaa syödä esim. hedelmä ja kourallinen pähkinöitä, tai vaikkapa pieni purkki raejustoa. Nälkää ei kannata säästellä niin, että ruokapöydän ääressä tuleekin syötyä itsensä ähkyyn.
  5. Vaihtoehtoiset naposteltavat. Onneksi kesään kuuluu myös mansikat ja herneet, joilla voikin hyvällä omalla tunnolla herkutella. Näiden lisäksi itse tykkään napostella miniporkkanoita ja kirsikkatomaatteja. Maustetut vissyvedet ovat myös hyviä raikastajia kesäpäiviin. Näitä terveellisempiä eväitä on hyvä olla niin kotona kuin reissussakin. Vaikka söisit hieman myös epäterveellisempiä herkkuja, yritä ainakin osa korvata paremmilla vaihtoehdoilla.

Ihanaa juhannusta kaikille!

– Nicole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s